Torcik kawowy
Jeśli nie lubisz kawy, to możesz przełożyć torcik kremem kakaowym

Składniki:
Ciasto:
- po 25 dag mąki pszennej, cukru i masła
- 1/2 szklanki zmiksowanych ananasów z puszki
- 8 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 12 żółtek
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- pół szklanki mocnego naparu z kawy
- 2 łyżki kremu nutella
- 4 łyżki posiekanych orzechów
Sposób wykonania:
1. Na ciasto do miseczki wbić 4 jajka i 4 żółtka, wsypać cukier. Ustawić na garnku z gotująca się wodą. Ubijać jajka mikserem aż zgęstnieją. Zdjąć z garnka, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopione masło i ubite na sztywną pianę białka. Dokładnie wymieszać i dodać mus ananasowy.
2. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej pergaminem. Piec godzinę w temp. 180 st. C. Ostudzone przekroić na trzy placki.
3. Ubić żółtka z cukrem i czarną kawą ustawiając miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Gęstą masę zestawić i powoli ostudzić. Dodać porcjami do utartego do białości masła. Na końcu wymieszać z nutellą. Kremem przełożyć placki, posmarować wierzch i boki tortu, posypać orzechami, udekorować.