Torcik kawowa chatka
Czekolada, kawa i orzechy w jednym!

Składniki:
- po szklance mąki i cukru
- 4 jajka
- zapach waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 20 dag cukru
- 40 dag masła
- łyżka kawy rozpuszczalnej
Dekoracja:
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- polewa z czekolady
Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać 2 łyżki wrzątku, dodać mąkę z proszkiem, pianę z białek, delikatnie wymieszać.
2. Keksówkę (wys. 15 cm, szer. 10 cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto, piec 50 min w 160 st. C, ciasto bardzo wyrośnie, wyjąć, odstawić, najlepiej na dobę, pokroić wzdłuż na 6 plastrów. Dwa pozostawić całe – będą miały 10 cm szerokości, dwa przyciąć tak, by miały 8 cm szerokości, dwa pozostałe przeciąć z kolei tak, by powstały dwa kawałki po 6 cm i dwa po 4 cm szerokości.
3. Na krem ubić na parze jajka z cukrem, ucierać masło, dodając masę jajeczną i kawę rozpuszczoną w łyżeczce wody, dołożyć rozkruszone resztki ciasta, utrzeć.
4. Na folii położyć 10 cm płat ciasta, na nim warstwę kremu, płat 8 cm, krem, płat 6 cm, krem, przykryć płatem 4 cm, przycisnąć, dopełnić z drugiej strony tak samo (patrz fot.), zawinąć w folię, schłodzić.
5. Wyjąć, ustawić na 10 cm płacie cienko posmarowanym kremem, chatkę posmarować kremem, posypać orzechami i polać polewą.
Sylwestrowo-karnawałowe menu - forum >>