Reklama
Składniki:

- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 dużych jabłek
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 600 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki koniaku
- zapach arakowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny

Reklama
Przygotowanie:

1. Jajka utrzyj z cukrem waniliowym i połową cukru na puszysty krem. Ostrożnie wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj w tortownicy o śred. 24 cm. Piecz ok. 20 min w temp. 190 st. C. Ostudź.

2. Jabłka obierz, pokrój, zasyp resztą cukru, dolej 1/2 szkl. wody, rozgotuj. Wsyp galaretki, zmiksuj. Ostudź. Wylej na biszkopt.

Reklama

3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z koniakiem, odrobiną zapachu i rozpuszczoną żelatyną. Wylej na jabłka. Schładzaj 2 godz.

Reklama
Reklama
Reklama