Reklama
Składniki:

Spód:
- 4 jajka
- 4 pełne łyżki cukru
- 3 pełne łyżki mąki
- łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama

Masa:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- szklanka kremówki

Dodatkowo:
- owoce i czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

1. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem. Osobno ubij białka. Do żółtek dodaj połowę piany. Przesiej połowę mąki zmieszanej z połową kakao i proszku, wymieszaj. Dodaj resztę piany i mąki z dodatkami. Tortownicę o średn. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto, piecz 35–40 min (170 st. C).

2. W garnuszku zagotuj połowę kremówki, zestaw z ognia i dodaj posiekaną białą czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź, wstaw do lodówki na 5 minut, ubij mikserem. Resztę kremówki ubij na sztywno, dodaj do masy czekoladowej, dosyp posiekaną czekoladę deserową. Chłodź 10 min.

Reklama

3. Z ostudzonego spodu biszkoptowego usuń papier do pieczenia, przełóż na półmisek. Wokół ciasta zapnij obręcz do tortów, posmaruj przygotowaną masą czekoladową. Ciasto odstaw do lodówki na 3–4 godziny. Przed podaniem udekoruj wybranymi owocami oraz posiekaną czekoladą.

Reklama
Reklama
Reklama