Reklama
Składniki:
40 dag mąki,
25 dag cukru,
1/2 szklanki mleka,
13 dag margaryny,
3 jajka,
7 dag drożdży,
cukier waniliowy,
tłuszcz do formy.
Reklama
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn: rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Wlać małą ilość ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Posiekać margarynę z mąką. Wlać jajka i zaczyn. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, którą zanurzyć w naczyniu z zimną wodą. Po 15 minutach ciasto wypłynie. Wyjąć. Wyrobić z cukrem, cukrem waniliowym i małą ilością mąki. Formę wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. Poczekać aż wyrośnie. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
Reklama
Reklama
Reklama