To kultowe ciasto z agrestem siostry Anastazji znika w 5 minut. Zrobi je nawet kulinarny amator
Lubisz domowe wypieki, które wyglądają efektownie, a robi się je bez wielkiego zachodu? To ciasto z agrestem, inspirowane przepisem siostry Anastazji, ma wszystko, co potrzeba: puszysty spód, chrupiącą piankę, śmietankowy krem i kwaskowate owoce, które przełamują słodycz. Jest prostsze niż oryginał, ale równie pyszne.

Jest to nieco zmodyfikowana wersja ciasta z agrestem według receptury siostry Anastazji, która jest łatwiejsza do zrobienia. Ma mniej warstw, ale nadal deser jest pyszny i błyskawicznie znika z talerzyków. W związku z tym, że warstwa z agrestem nie jest pieczona, to warto wykorzystać do ciasta wcześniej gotowany, miękki agrest, np. z kompotu. Można też użyć świeżych owoców, których kwaskowaty smak przełamie słodycz ciasta i stworzy smaczną kompozycję.
Składniki na ciasto z agrestem siostry Anastazji
Do przygotowania tego warstwowego ciasta z agrestem potrzebujesz, oprócz owoców, podstawowych i łatwo dostępnych składników, a także dwie tortownice o średnicy ok. 22 cm.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 9 żółtek,
- 250 g miękkiego masła lub margaryny,
- 180 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na warstwę pianki:
- 9 białek,
- 150 g cukru drobnego,
- 100 g płatków migdałowych.
Składniki na masę śmietankową z agrestem:
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 opakowania śmietan-fix,
- 500 g agrestu (najlepiej z kompotu albo gotowanego jak na kompot).
Przygotowanie ciasta z agrestem według siostry Anastazji
- Zacznij od przygotowania ciasta. Utrzyj masło z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo żółtka i miksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko całość. Ciasto podziel na dwie części i rozłóż w 2 tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Przygotuj piankę. Białka umieść w misie i ubij na sztywno. Dosypuj cukier małymi partiami, gdy już białka będą sztywne. Pianę podziel na pół i wyłóż równomiernie na powierzchniach ucieranego ciasta. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw oba ciasta do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut. Powinny nabrać złocistego koloru.
- Teraz czas na warstwę śmietanową z agrestem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z śmietan-fixem. Spróbuj i w razie potrzeby pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku. Dodaj odsączony agrest, delikatnie połącz go z bitą śmietaną. Wyłóż śmietanę z agrestem na jednym z wystudzonych ciast i przykryj drugim ciastem. Smacznego!

Czytaj także:
- Pyszne ciasto z pigwą siostry Anastazji na dwa sposoby. Proste i tanie przepisy na smaczny jesienny deser
- Pyszne ciasto snickers siostry Anastazji: zrobisz nim wrażenie na wszystkich swoich bliskich. Zobacz, jak je przygotować
- Najlepszy cytrynowiec siostry Anastazji: pyszny przepis, który zawsze wychodzi. Zobacz, jak zrobić to lekkie i puszyste ciasto