Reklama
Ilość kalorii: 630
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka wrzątku
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 200 ml mocnego naparu kawy
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • łyżka kakao
  • łyżka kawy instant
  • maliny lub inne owoce do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić tiramisu!

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na parze.
  2. Kawę rozpuść we wrzątku, wystudź, dodaj do żółtek, ubij.
  3. Serek mascarpone zmiksuj z masą żółtkową.
  4. Zimny napar kawy wymieszaj z likierem.
  5. Zanurzaj w nim biszkopty i wyłóż nimi dno wąskiej, prostokątnej formy.
  6. Biszkopty przykryj połową masy, potem znów biszkoptami maczanymi w kawie.
  7. Na wierzch wyłóż pozostałą masą serową, wyrównaj.
  8. Deser wstaw na 5-6 godzin do lodówki.
  9. Przed podaniem przy pomocy sitka wierzch tiramisu oprósz kakao, a potem posyp kawą.
  10. Udekoruj malinami.
Reklama

Zobacz zbiory naszych przepisów sezonowych:

Ciasto z czereśniami - 13 przepisów na desery z czereśniami
Bób - przepisy na dania z bobem
Dania z jagodami - 30 przepisów
Przepisy na desery z jeżynami

Reklama
Reklama
Reklama