Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 12 długich biszkoptów
  • 50 dag serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek likieru migdałowego amaretto
  • 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
  • 1/2 szklanki nalewki jagodowej
  • 2 szklanki jagód
  • kilka ciasteczek amaretti
Reklama
Przygotowanie:

Wyjątkowy, kremowy deser. Przygotuj go razem z nami!

  1. Żółtka z cukrem przełóż do miski.
  2. Ubijaj na parze około 20 minut, na puszysty krem.
  3. Następnie lekko przestudź.
  4. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
  5. W osobnym naczyniu utrzyj serek mascarpone, dodaj do niego krem jajeczny, wymieszaj.
  6. Na końcu dodaj ubitą śmietanę.
  7. Jagody opłucz, szklankę owoców zmiksuj. Wymieszaj z kremem.
  8. Biszkopty połam, ułóż w pucharkach i polej nalewką.
  9. Posyp resztą jagód.
  10. Owoce przykryj kremem i chłodź 2 godziny.
  11. Przed podaniem posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

Inne pyszne desery z jagodami:

Jagodowa stefanka

Placek drożdżowy z jagodami

Reklama

Ciasto drożdżowe z jagodami

Reklama
Reklama
Reklama