Tiramisu jagodowe - przepis, składniki i przygotowanie
Na bazie serka mascapone. Pycha!

Opublikowano: 30.06.2016, 15:02
Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 12 długich biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek likieru migdałowego amaretto
- 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
- 1/2 szklanki nalewki jagodowej
- 2 szklanki jagód
- kilka ciasteczek amaretti
Reklama
Przygotowanie:
Wyjątkowy, kremowy deser. Przygotuj go razem z nami!
- Żółtka z cukrem przełóż do miski.
- Ubijaj na parze około 20 minut, na puszysty krem.
- Następnie lekko przestudź.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
- W osobnym naczyniu utrzyj serek mascarpone, dodaj do niego krem jajeczny, wymieszaj.
- Na końcu dodaj ubitą śmietanę.
- Jagody opłucz, szklankę owoców zmiksuj. Wymieszaj z kremem.
- Biszkopty połam, ułóż w pucharkach i polej nalewką.
- Posyp resztą jagód.
- Owoce przykryj kremem i chłodź 2 godziny.
- Przed podaniem posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Inne pyszne desery z jagodami:
Placek drożdżowy z jagodami
Reklama
Ciasto drożdżowe z jagodami
Reklama
Reklama
Reklama