Ten tort zrobisz w 10 minut z 4 składników. W PRL-u był prawdziwym rarytasem
Ten smakołyk ma wiele zalet. Łatwo i szybko się przygotowuje. Nie wymaga pieczenia. Nie licząc czasu przeznaczonego na chłodzenie w lodówce, zrobienie tego ciasta zajmie ci dosłownie kilkanaście minut. Tort na waflach przekładany masą orzechową to oszczędność czasu i pieniędzy, a przy tym zyskasz nietuzinkowy deser.

Tort na waflach to świetny pomysł na szybki i efektowny deser, z którym możesz poeksperymentować. Idealny, gdy potrzebujesz wolnego piekarnika na przygotowanie weekendowego obiadu. Tort można jeść po krótkim schłodzeniu, ale najlepiej smakuje po 1-2 dniach od przygotowania, gdy wafle zmiękną.
Prosty tort na waflach z orzechami – składniki i przygotowanie
Oto czego potrzebujesz do zrobienia tortu z waflami:
- 8 okrągłych wafli tortowych,
- 1 puszka skondensowanego mleka zagęszczonego (słodzonego),
- 200 g orzechów włoskich,
- 200 g masła.
Przygotowanie:
- Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zmiękło.
- Orzechy drobno posiekaj.
- Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z gorącą wodą, dzięki czemu masa będzie bardziej lejąca i łatwiejsza do rozsmarowania.
- Zmiksuj miękkie masło i mleko skondensowane na gładką masę.
- Wsyp 100 g posiekanych orzechów. Dokładnie wymieszaj całość łyżką.
- Na pierwszym waflu rozprowadź warstwę kremu. Przykryj kolejnym waflem.
- Powtarzaj tę czynności, układaj wafle jeden na drugim. Ostatni wafel posmaruj cienką warstwą kremu.
- Dociśnij ciasto czymś cięższym, np. miską lub garnkiem.
- Odstaw na co najmniej 2-3 godziny do lodówki z obciążeniem.
- Posmaruj ciasto na zewnątrz kremem i posyp resztą orzechów.
- Wierzch tortu możesz udekorować całymi orzechami, płatkami migdałowymi i owocami.
Tort nadaje się do podania od razu, ale można go również dodatkowo schłodzić i poczekać aż wafle wchłoną trochę wilgoci. Ciasto stanie się bardziej spójne i miękkie.

Wariacje na temat tortów na waflach
Wafle stanowią bazę tego deseru, a to, czym je przełożymy, to już kwestia upodobań i inwencji twórczej. Jest wiele możliwości. Możesz zrobić krem kawowy na bazie parzonej kawy. Inną opcją jest krem orzechowy z orzechów włoskich, śmietanki, cukru pudru i wanilii. Wafle można przełożyć również masą czekoladową. Zrobisz ją z masła, cukru pudru, czekolady, mleka i zmielonych orzechów. Ważne, aby krem był dość gęsty.
Bardzo popularnym tortem na waflach jest pischinger z kremem kakaowym (tzw. torcik wiedeński). Wygląda apetycznie, jest bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny. Innym smakołykiem z tej rodziny jest tort Fedora, który przygotowuje się poprzez przekładanie wafli masą orzechową i czekoladową.
Czytaj także:
- Kakaowy tort Oreo. Zobacz prosty przepis na pyszny deser
- Tort dla dziewczynki. Przepis na piękny (i bardzo prosty) tort
- Tort makowy z białą czekoladą i kandyzowanymi pomarańczami