Reklama

Tort na waflach to świetny pomysł na szybki i efektowny deser, z którym możesz poeksperymentować. Idealny, gdy potrzebujesz wolnego piekarnika na przygotowanie weekendowego obiadu. Tort można jeść po krótkim schłodzeniu, ale najlepiej smakuje po 1-2 dniach od przygotowania, gdy wafle zmiękną.

Reklama

Prosty tort na waflach z orzechami – składniki i przygotowanie

Oto czego potrzebujesz do zrobienia tortu z waflami:

  • 8 okrągłych wafli tortowych,
  • 1 puszka skondensowanego mleka zagęszczonego (słodzonego),
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 200 g masła.

Przygotowanie:

  1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zmiękło.
  2. Orzechy drobno posiekaj.
  3. Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z gorącą wodą, dzięki czemu masa będzie bardziej lejąca i łatwiejsza do rozsmarowania.
  4. Zmiksuj miękkie masło i mleko skondensowane na gładką masę.
  5. Wsyp 100 g posiekanych orzechów. Dokładnie wymieszaj całość łyżką.
  6. Na pierwszym waflu rozprowadź warstwę kremu. Przykryj kolejnym waflem.
  7. Powtarzaj tę czynności, układaj wafle jeden na drugim. Ostatni wafel posmaruj cienką warstwą kremu.
  8. Dociśnij ciasto czymś cięższym, np. miską lub garnkiem.
  9. Odstaw na co najmniej 2-3 godziny do lodówki z obciążeniem.
  10. Posmaruj ciasto na zewnątrz kremem i posyp resztą orzechów.
  11. Wierzch tortu możesz udekorować całymi orzechami, płatkami migdałowymi i owocami.

Tort nadaje się do podania od razu, ale można go również dodatkowo schłodzić i poczekać aż wafle wchłoną trochę wilgoci. Ciasto stanie się bardziej spójne i miękkie.

Tort na waflach przepis
Tort na waflach zrobisz w 10 minut, fot. Adobe Stock, qwartm

Wariacje na temat tortów na waflach

Wafle stanowią bazę tego deseru, a to, czym je przełożymy, to już kwestia upodobań i inwencji twórczej. Jest wiele możliwości. Możesz zrobić krem kawowy na bazie parzonej kawy. Inną opcją jest krem orzechowy z orzechów włoskich, śmietanki, cukru pudru i wanilii. Wafle można przełożyć również masą czekoladową. Zrobisz ją z masła, cukru pudru, czekolady, mleka i zmielonych orzechów. Ważne, aby krem był dość gęsty.

Bardzo popularnym tortem na waflach jest pischinger z kremem kakaowym (tzw. torcik wiedeński). Wygląda apetycznie, jest bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny. Innym smakołykiem z tej rodziny jest tort Fedora, który przygotowuje się poprzez przekładanie wafli masą orzechową i czekoladową.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama