Ten ekspresowy deser w kubeczkach robię w każde wakacje. Masa wychodzi słodziutka i gładka jak maść
Deser w kubeczkach to szybki i prosty sposób na to, aby podarować sobie i komuś bliskiemu chwilę słodkiego zapomnienia. Sprawdzi się też idealnie na różnego rodzaju rodzinne imprezy, na przykład urodziny. Dużą zaletą jest też to, że podczas przygotowania, nie trzeba odpalać piekarnika. Wystarczy przełożyć wszystkie elementy do pucharków, schłodzić w lodówce i mini porcje są gotowe.

Kremówka w pucharkach z dodatkiem sezonowych owoców to prosty, ale zarazem bardzo efektowny deser. Dzięki przekładanym warstwom i gładkiej oraz gęstej niczym maść waniliowej masie prezentuje się wyjątkowo. Wygląda tak jakby przygotowanie było bardzo czasochłonne, choć w rzeczywistości całość zajmie ci około pół godzinki.
Przepis na kremówkę w pucharku z malinami
Desery w pucharkach to słodka przekąska na zimno, którą możesz przygotować z dowolnie wybranych składników. Jeśli lubisz smak karpatki, a jednocześnie preferujesz proste rozwiązania, ta propozycja jest dla ciebie. Zamiast parzonego ciasta wykorzystaj gotowe ciasto francuskie albo mini ptysie.
Składniki:
- 750 ml mleka,
- 150 gram białego cukru,
- 3 średniej wielkości żółta jaj,
- kostka masła,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 50 gram mąki pszennej,
- 60 gram mąki ziemniaczanej,
- szklanka malin,
- 100 gram mini ptysi albo opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
- Pół litra mleka zagotuj razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz ekstraktem z wanilii.
- Resztę ocieplonego do temperatury pokojowej mleka zmiksuj z obiema mąkami oraz żółtkami jaj. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaj jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Następnie, gdy krem będzie miał gładką konsystencję dodaj gorące słodkie mleko. Całość zagotuj na małym ogniu. Cały czas mieszaj, a gdy masa zgęstnieje zdejmij i ostudź.
- Przygotuj 5 małych szklanek, słoiczków lub kubeczków.
- Ptysie porwij na mniejsze kawałki i ułóż na dnie pojemników (możesz także wykorzystać upieczone i pokruszone ciasto francuskie).
- Dodaj waniliową masę i podsyp kilkoma malinami. Przełóż kolejną warstwą ptysi i przykryj kremowa masą.
- Na wierzchu połóż porwane ptysie i maliny, posyp całość cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na około godzinę. Przed podaniem możesz udekorować deser listkami mięty.

Szybki przepis na malinowy mus
Zamiast całych kawałków owoców, możesz przygotować szybki, słodziutki malinowy mus.
Składniki:
- szklanka malin,
- 150 gram białego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- opakowanie żelatyny.
Przygotowanie:
- Maliny opłucz, osusz i zblenduj na gładką masę. Przecedź przez sitko. Przelej do miseczki i dodaj cukier oraz cukier waniliowy.
- Utrzyj całość, a następnie rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu żelatynę dodaj do musu. Zmiksuj całość i gotowe.
Owocowy mus możesz przygotować z malin albo innych sezonowych owoców.
Czytaj także:
- To leciutkie ciasto bez jajek robię w 60 minut. Smak deseru podkręcam tylko 1 sezonowym dodatkiem
- Takiej tarty z jagodami nie zjesz w żadnej cukierni. To letni pewniak, który uda się każdemu, ale przestrzegaj 2 zasad
- Domowe lody wodne: szybki i tani przepis na przygotowanie pysznych wodnych lodów w sam raz na letnie upały