Reklama

Faworki, inaczej chrusty, to pyszna przekąska, która szczególnie popularna jest w Tłusty Czwartek. Mówi się, że przepis jest dość trudny i czasochłonny, ale mamy przepis, który z pewnością uda się każdemu.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na faworki, które udadzą się każdemu
  2. Co powoduje, że faworki są kruche?

Szybkie faworki, które udadzą się każdemu

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie przepisy na Tłusty Czwartek, oto idealna propozycja. Faworki, choć wydają się trudne, możesz przygotować dosłownie raz-dwa. Możesz smażyć je na oleju rzepakowym lub tradycyjnie na smalcu. W obu przypadkach gotowe faworki będą smakować doskonale. Pamiętaj, aby na koniec udekorować je cukrem pudrem!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka jaj,
  • 40 g śmietany 18%,
  • łyżka masła,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżka wódki albo spirytusu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka octu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym przesiej do miski lub na stolnicę.
  2. Dodaj resztę składników (poza olejem) i od razu zacznij wyrabiać ciasto. Rób to energicznie, co jakiś czas mocno uderzaj ciasto wałkiem. Dzięki temu dobrze się napowietrzy.
  3. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, uformuj z niego kulę i odstaw na ok. godzinę, może być do lodówki.
  4. Po tym czasie jeszcze raz lekko zagnieć ciasto i kilka razy uderz je mocno wałkiem, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
  5. Podziel na paseczki, a w każdym z nich zrób nacięcie. Przełóż ciasto przez wycięty otwór, aby powstał kształt faworka.
  6. Tak przygotowane chrusty smaż na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Muszą się dobrze zezłocić.
  7. Gotowe faworki udekoruj cukrem pudrem.
fot. Szybkie faworki: udadzą się każdemu/Adobe Stock, vivoo

Co powoduje, że faworki są kruche?

Faworki powinny być maksymalnie kruche, dlatego musisz zadbać o odpowiednie przygotowanie ciasta. Najważniejsze jest jego dobre napowietrzenie, dlatego wyrabiaj je energicznie i pamiętaj, aby co jakiś czas mocno uderzyć je wałkiem.

Nie bez znaczenia jest także czas, który ciasto spędza na "odpoczywaniu". Powinno leżakować na blacie lub w lodówce minimum godzinę, a po tym czasie jeszcze raz możesz je napowietrzyć poprzez uderzanie wałkiem i lekkie zagniatanie.

Po przygotowaniu faworków od razu wrzucaj je na mocno rozgrzany olej - dzięki temu pęcherzyki powietrza powstałe podczas zagniatania i wałkowania nie zdążą "opaść" i gotowe chrusty będą idealnie chrupiące.

fot. Te szybkie faworki udadzą się każdemu/Adobe Stock, FomaA

Czytaj także:
Babciny przepis na faworki
Pyszne faworki siostry Anastazji
Faworki bez śmietany i spirytusu

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama