Reklama

Ciastka słoneczka były popularnym deserem w czasach PRL-u i wiele osób wspomina je z nostalgią. Wyglądem przypominały modne dzisiaj makaroniki. Były zrobione jednak z kruchego maślanego ciasta z lukrem i zlepiane w pary za pomocą marmolady. Bazowały na dostępnych, niedrogich składnikach i zachowywały długo świeżość.

Reklama

Ciasteczka słoneczka w nowej wersji

Robiono je z mąki, margaryny, masła, żółtek i cukru pudru, lukier z białek, wanilii oraz cukru pudru, a nadzieniem była dowolna kwaskowata marmolada. Tak powstawały uwielbiane przez dorosłych i dzieci słoneczka. Wraz z rosnącą dostępnością składników przepis się zmieniał, ale wiele osób nadal wraca do smaku sprzed lat.

W swoim programie ciastka słoneczka w wersji z orzechami upiekła Ewa Wachowicz, znana dziennikarka i pasjonatka gotowania. Wypróbuj jej podrasowanego przepisu.

Przepis na ciastka słoneczka Ewy Wachowicz

Składniki na ciastka słoneczka z przepisu Ewy Wachowicz przypominają te, które były wykorzystywane w minionych latach, jednak dodatkowo pojawiają się tu m.in. mielone orzechy włoskie. Zostaną wykorzystane do obtoczenia sklejonych ze sobą ciasteczek. Dzięki temu staną się one bardziej chrupiące, a smak będzie bogatszy.

Do zrobienia pysznych domowych ciasteczek potrzebujesz następujących składników:

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Do przełożenia:

  • powidła
  • 2 łyżki kakao

Składniki na lukier:

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru

Do obtoczenia:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich

Przygotowanie ciastek słoneczek

A tak ciastka słoneczka robi była Miss Polonia:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło. Posól i posiekaj.
  2. Zrób kopczyk z mąki i w nim dołek. Do środka wlej śmietanę i żółtka. Wyrabiaj szybko ciasto, aż stanie się gładkie.
  3. Przełóż ciasto do zamykanego pojemnika i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie białka utrzyj z cukrem pudrem.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wytnij kółka.
  6. Z jednej strony posmaruj ciastka lukrem i ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
  7. Piecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  8. W tym czasie do powideł dodaj kakao i wymieszaj.
  9. Połowę ciasteczek posmaruj powidłami (po stronie bez lukru). Sklejaj z pozostałymi ciastkami.
  10. Boki posmaruj powidłami, a następnie obtocz je w mielonych orzechach.

Takie proste ciastka będą świetnym pomysłem na weekendowy poobiedni deser oraz słodką przekąskę dla dzieci. Jeżeli nie chcesz wykorzystywać sklepowych powideł, zrób je samodzielnie według jednego z naszych przepisów: powidła śliwkowe. Do przygotowania tych ciastek sprawdzi się też: marmolada wiśniowo-jabłkowa.

ciastka słoneczka Ewa Wachowicz przepis
Ciastka słoneczka były popularne w PRL-u, fot. Getty Images, Miljan Živković

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama