Te ciasteczka w PRL-u były na każdym stole. Ewa Wachowicz dodaje do nich 1 chrupiący składnik
Ciastka słoneczka były jednym z ulubionych deserów w PRL-u. Zlepiane marmoladą, z lukrowanym wierzchem, przypominały dzisiejsze makaroniki, choć bazowały na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Pieczone w domach, podawane na święta i niedziele, dziś wracają w nowych odsłonach. Zobacz, jak przygotowuje je Ewa Wachowicz w swojej wersji z orzechami.

Ciastka słoneczka były popularnym deserem w czasach PRL-u i wiele osób wspomina je z nostalgią. Wyglądem przypominały modne dzisiaj makaroniki. Były zrobione jednak z kruchego maślanego ciasta z lukrem i zlepiane w pary za pomocą marmolady. Bazowały na dostępnych, niedrogich składnikach i zachowywały długo świeżość.
Ciasteczka słoneczka w nowej wersji
Robiono je z mąki, margaryny, masła, żółtek i cukru pudru, lukier z białek, wanilii oraz cukru pudru, a nadzieniem była dowolna kwaskowata marmolada. Tak powstawały uwielbiane przez dorosłych i dzieci słoneczka. Wraz z rosnącą dostępnością składników przepis się zmieniał, ale wiele osób nadal wraca do smaku sprzed lat.
W swoim programie ciastka słoneczka w wersji z orzechami upiekła Ewa Wachowicz, znana dziennikarka i pasjonatka gotowania. Wypróbuj jej podrasowanego przepisu.
Przepis na ciastka słoneczka Ewy Wachowicz
Składniki na ciastka słoneczka z przepisu Ewy Wachowicz przypominają te, które były wykorzystywane w minionych latach, jednak dodatkowo pojawiają się tu m.in. mielone orzechy włoskie. Zostaną wykorzystane do obtoczenia sklejonych ze sobą ciasteczek. Dzięki temu staną się one bardziej chrupiące, a smak będzie bogatszy.
Do zrobienia pysznych domowych ciasteczek potrzebujesz następujących składników:
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Do przełożenia:
- powidła
- 2 łyżki kakao
Składniki na lukier:
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
Do obtoczenia:
- 200 g mielonych orzechów włoskich
Przygotowanie ciastek słoneczek
A tak ciastka słoneczka robi była Miss Polonia:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło. Posól i posiekaj.
- Zrób kopczyk z mąki i w nim dołek. Do środka wlej śmietanę i żółtka. Wyrabiaj szybko ciasto, aż stanie się gładkie.
- Przełóż ciasto do zamykanego pojemnika i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie białka utrzyj z cukrem pudrem.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wytnij kółka.
- Z jednej strony posmaruj ciastka lukrem i ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
- Piecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- W tym czasie do powideł dodaj kakao i wymieszaj.
- Połowę ciasteczek posmaruj powidłami (po stronie bez lukru). Sklejaj z pozostałymi ciastkami.
- Boki posmaruj powidłami, a następnie obtocz je w mielonych orzechach.
Takie proste ciastka będą świetnym pomysłem na weekendowy poobiedni deser oraz słodką przekąskę dla dzieci. Jeżeli nie chcesz wykorzystywać sklepowych powideł, zrób je samodzielnie według jednego z naszych przepisów: powidła śliwkowe. Do przygotowania tych ciastek sprawdzi się też: marmolada wiśniowo-jabłkowa.

Czytaj także:
- Kruche rogaliki z marmoladą
- Pyszne jesienne ciasteczka: idealne na chłodne, ciemne wieczory
- Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
- 3 przepisy na ciastka owsiane bez masła. Już od pierwszego kęsa pokochasz te dietetyczne owsiane ciasteczka