Tartaletki z owocami jagodowymi - przepis

Opublikowano: 02.07.2012, 16:53
Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Reklama
Nadzienie:
- 0,5 l mleka
- budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 50 dag drobnych owoców jagodowych (jagód, malin)
- 6 łyżek dżemu pomarańczowego
- listki mięty
- masło do foremek
Przygotowanie:
Reklama
- Mąkę posiekaj z pokrojonym masłem i szczyptą soli. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Posiekaj, zagnieć ciasto, uformuj w kulę, chłodź 30 min w lodówce. W tym czasie z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj budyń, ostudź.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie, wysmarowane masłem foremki. Przyciśnij wałek, odetnij nadmiar ciasta od brzegów foremek. Wylep foremki ciastem. Skrawki zagnieć, rozwałkuj i wylep nim kolejne foremki.
- Ciasto w foremkach nakłuj widelcem. Piecz 12 min (200 st.), ostudź. Na dno tartaletek włóż po łyżeczce dżemu, napełnij budyniem. Obsyp owocami. Ostudź, udekoruj miętą.
Reklama
Reklama
Reklama