Reklama
Składniki:

Kruche ciasto:
- 40 dkg mąki
- kostka masła
- 10 dkg cukru
- żółtko
- szczypta soli

Reklama

Krem waniliowy:
- 250 ml mleka
- 5 dkg cukru
- 2 żółtka
- laska wanilii
- 2,5 dkg mąki

Przygotowanie:

1. Zagnieść ciasto, owinąć folią, odstawić do lodówki na dwie godziny. Rozwałkować na grubość 3 mm. Wyłożyć ciastem foremki. Upiec na złoto w temperaturze 180 stopnie C.

2. Zagotować mleko z laską wanilii. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Wlać trochę mleka i znowu wymieszać. Dodać pozostałe mleko i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Ułożyć krem na dnie tarteletek, a na nim owoce (maliny, truskawki, połówki winogron, plastry kiwi, kawałki moreli).

Reklama

Letnie desery przygotowała mistrzyni sztuki cukierniczej Bożena Sikoń z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama