Tarta ze śliwkami

Opublikowano: 28.04.2008, 10:08
Reklama
Składniki:
15 dag mąki,
10 dag masła,
5 łyżek cukru pudru,
sól,
30 dag śliwek,
budyń śmietankowy,
1 szklanka mleka,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki rumu,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych.
Reklama
Przygotowanie:
Urzeć jajka z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Włożyć na trzy godziny do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temp. 175 st. C przez 15 minut. Wymieszać budyń z 6 łyżkami mleka, cukrem pudrem i rumem. Resztę mleka zagotować. Dodać budyń. Wymieszać. Zagotować. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Wstawić do lodówki. Śliwki wydrylować. Pokroić. Ubić śmietanę. Połączyć z budyniem. Masę przełożyć na upieczone ciasto. Ułożyć na wierzchu śliwki i pistacje.
Reklama
Reklama
Reklama