Tarta z truskawkami na kremie budyniowym - przepis, składniki i przygotowanie
Rozpływa się w ustach!

Opublikowano: 31.05.2016, 12:55
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- płaska łyżka przyprawy do piernika
- 2 żółtka
- łyżka zimnej wody
Reklama
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- łyżeczka pasty z wanilii
- 15 dag cukru
- 5 dag mąki
- czubata łyżka masła
- 50 dag truskawek
- łyżka nalewki truskawkowej
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Wyjątkowo efektowny, a nietrudny do przyrządzenia wypiek. Do dzieła!
- Z mąki, masła, cukru pudru, przyprawy do piernika, żółtek oraz wody zagnieć ciasto.
- Wylep nim foremkę o średnicy 23 cm. Nakłuj widelcem i odstaw na godzinę do lodówki.
- Przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Wsyp suchy ryż.
- Piecz 20 minut w temp. 190 st. Usuń papier z ryżem i piecz kolejne 5–10 minut.
- Żółtka utrzyj z cukrem i pastą waniliową. Połącz z mąką.
- Mleko zagotuj. Cały czas ubijając masę żółtkową, cienkim strumieniem wlej gorące mleko.
- Całość przełóż do rondelka i gotuj mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Do gorącej dodaj masło. Wierzch masy przykryj folią spożywczą. Ostudź.
- Rozłóż na cieście.
- Truskawki oczyść, pokrój, skrop nalewką.
- Obłóż tartę. Udekoruj listkami mięty.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Razowe naleśniki z truskawkami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama