Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 2 żółtka
  • łyżka zimnej wody
Reklama

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • łyżeczka pasty z wanilii
  • 15 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • czubata łyżka masła
  • 50 dag truskawek
  • łyżka nalewki truskawkowej
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:

Wyjątkowo efektowny, a nietrudny do przyrządzenia wypiek. Do dzieła!

  1. Z mąki, masła, cukru pudru, przyprawy do piernika, żółtek oraz wody zagnieć ciasto.
  2. Wylep nim foremkę o średnicy 23 cm. Nakłuj widelcem i odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Wsyp suchy ryż.
  4. Piecz 20 minut w temp. 190 st. Usuń papier z ryżem i piecz kolejne 5–10 minut.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem i pastą waniliową. Połącz z mąką.
  6. Mleko zagotuj. Cały czas ubijając masę żółtkową, cienkim strumieniem wlej gorące mleko.
  7. Całość przełóż do rondelka i gotuj mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  8. Do gorącej dodaj masło. Wierzch masy przykryj folią spożywczą. Ostudź.
  9. Rozłóż na cieście.
  10. Truskawki oczyść, pokrój, skrop nalewką.
  11. Obłóż tartę. Udekoruj listkami mięty.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Razowe naleśniki z truskawkami

Szybki deser z truskawek

Reklama

Napoleonka z truskawkami

Reklama
Reklama
Reklama