Tarta z owocami - przepis
Na specjalną okazję, albo do herbaty - tarta z owocami smakuje zawsze! Zamiast śliwek z kompotu możesz użyć także mrożonych.

Przygotowanie ok. 3 godz.
	Pieczenie 25 min
	Porcja ok. 360 kcal
	Przepis na 8 porcji:
	- 30 dag mąki
	- 20 dag masła
	- 10 dag cukru pudru
	- 2 żółtka
	- 1–2 łyżki śmietany
	- skórka otarta z cytryny
	- sól
	Obłożenie:
	- puszka brzoskwiń w syropie
	- 4 mandarynki
	- 2 kiwi
	- 8–10 śliwek z kompotu
	- 10 dag kandyzowanej żurawiny
	Dodatkowo:
	- 2 galaretki brzoskwiniowe
	- 3–4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
	- kieliszek likieru brzoskwiniowego
	Sposób wykonania:
	1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli, posiekaj z masłem. Dodaj cukier, skórkę z cytryny, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Chłodź 30 min. Rozwałkuj na grubość 5 mm i wyłóż ciastem formę na tartę o średnicy 25 cm. Piecz 20 minut (200 st.). Ostudź, posmaruj przetartymi konfiturami brzoskwiniowymi.
2. Brzoskwinie osącz, pokrój. Mandarynki obierz, podziel na cząstki. Kiwi obierz, pokrój w plasterki, blanszuj 30 sekund we wrzątku. Śliwki pokrój na ćwiartki. Owoce ułóż na podpieczonym cieście.
3. Przygotuj galaretki w 600 ml wody. Ostudź, wymieszaj z likierem i stygnącymi polej owoce. Odstaw do lodówki od całkowitego zastudzenia.

