Reklama
Składniki:

Ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag miodu
- 20 dag masła
- szczypta soli

Reklama

Masa:
- pół szklanki śmietanki kremówki 36 proc.
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 30 dag świeżych malin (mogą być także mrożone)
- 1 żółtko

Przygotowanie:

1. Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę i szczyptę soli, masło wyjmij z lodówki pół godziny przed przyrządzaniem ciasta, a kiedy zmięknie, dodaj do mąki, wlej miód (wybierz, jaki lubisz), starannie połącz i utrzyj albo wymieszaj mikserem, ciasto pokrusz.

2. Formę natłuść masłem, posyp mąką, na dno i boki formy wsyp połowę pokruszonego ciasta i lekko przygnieć je dłonią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piecz ok. 10 min (na jasnozłoty kolor), wystaw, przestudź.

Reklama

3. Śmietankę ubij na sztywno, dodając żółtko, miód i mąkę ziemniaczaną. Maliny przebierz, jeśli to konieczne, opłucz i osusz. Masę wyłóż na podpieczone ciasto, obłóż malinami, posyp resztą kruszonki. Ponownie wstaw do gorącego piekarnika na 30 min.

Reklama
Reklama
Reklama