Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag miodu
- 20 dag masła
- szczypta soli
Masa:
- pół szklanki śmietanki kremówki 36 proc.
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 30 dag świeżych malin (mogą być także mrożone)
- 1 żółtko
Przygotowanie:
1. Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę i szczyptę soli, masło wyjmij z lodówki pół godziny przed przyrządzaniem ciasta, a kiedy zmięknie, dodaj do mąki, wlej miód (wybierz, jaki lubisz), starannie połącz i utrzyj albo wymieszaj mikserem, ciasto pokrusz.
2. Formę natłuść masłem, posyp mąką, na dno i boki formy wsyp połowę pokruszonego ciasta i lekko przygnieć je dłonią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piecz ok. 10 min (na jasnozłoty kolor), wystaw, przestudź.
3. Śmietankę ubij na sztywno, dodając żółtko, miód i mąkę ziemniaczaną. Maliny przebierz, jeśli to konieczne, opłucz i osusz. Masę wyłóż na podpieczone ciasto, obłóż malinami, posyp resztą kruszonki. Ponownie wstaw do gorącego piekarnika na 30 min.