Tarta z budyniem i gruszką

Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 2 budynie śmietankowe
- 1 l mleka
- 4–5 twardych gruszek
- pół cytryny
- pół szklanki cukru
- 2 goździki
- pół tabliczki czekolady deserowej
Przygotowanie:
Z mąki, otrąb, masła, cukru pudru i śmietany zarobić kruche ciasto, schłodzić. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdka nasienne. Zagotować 1/2 l wody z cukrem, goździkami i sokiem z cytryny. Do syropu wrzucić gruszki, gotować, aż się zeszklą, wyjąć, osączyć, ostudzić. Gruszki pokroić na plastry. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Upiec na rumiano w 200°C, przestudzić. Budyń ugotować na mleku, przestudzić. Wyłożyć na ciasto, ułożyć na nim plasterki gruszki, ozdobić rozpuszczoną czekoladą.
Na tarcie można też ułożyć inne owoce (mogą być z puszki), np. pokrojone brzoskwinie lub morele. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.