Tarta z borówką

Składniki:
- 20 dag mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 50 dag borówek amerykańskich
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru (może być grubszy)
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać cukier puder i masło, składniki pokruszyć w palcach, Dodać 1-2 łyżki zimnej wody i żółtko , zarobić kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Borówki przebrać, opłukać, osączyć, wymieszać z 2 łyżkami cukru. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Wstawić je na 15 min. do piekarnika o temp. 190ºC (by się zrumieniło). Borówki wyłożyć na ciasto, odłożone ciasto dość cienko rozwałkować, pokroić na paski, ułożyć z nich kratkę na wierzchu owoców. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać resztą cukru, piec ok. 30 min. w 190ºC.
Jeśli chcesz, by nadzienie było bardziej zwarte, owoce możesz przesmażyć. Włóż je do rondla, dodaj cukier (wedle uznania) i duś na małym ogniu, aż się rozgotują i odparuje z nich połowa płynu. Masę dopraw do smaku sokiem z cytryny.