Składniki:
- 2 czubate szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 20 dag masła
- jajko
Nadzienie:
- szklanka kremówki
- 2 tabliczki białej czekolady
- skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
- granat lub brzoskwinie z puszki
- szklanka kremówki
Przygotowanie:
1. Ze składników zagnieć ciasto, owiń w folię, chłódź 30 min.
2. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm, przełóż do formy o średnicy 22 cm. Dociśnij do brzegów, ponakłuwaj widelcem, wyłóż pergaminem, wysyp suchym ryżem. Piecz 15 min w temp. 190 st. Usuń ryż z papierem, piecz 15 min.
3. Żelatynę namocz w 3 łyżeczkach wody.
4. Śmietanę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę, zdejmij z ognia. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuść na parze. Wlej do gorącej masy czekoladowej. Dodaj sok i skórkę.
5. Gęstniejącą masę wylej na spód. Chłódź 3 godz. Przed podaniem posyp miąższem granata. Oddzielnie podaj ubitą kremówkę.