Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- żółtko
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
Krem:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 laski wanilii
- łyżka masła
- 2 szklanki mleka
- 5 kropli aromatu cytrynowego
Beza:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- posypka czekoladowa
- sól
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem i żołtkiem. Dodaj 2 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 2 godziny. Wyjmij, ciastem wylep formę na tartę, ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zagotuj mleko z przekrojoną laską wanilii, zdejmij z ognia i powoli dodaj masę żółtkową, masło i aromat cytrynowy. Całość podgrzewaj, mieszając, aż krem zgęstnieje. Uważaj przy tym, by się nie zagotował.
3. Krem wlej na ciasto i piecz 20 minut w temp. 180 stopni. Na bezę: ubij pianę z białek z odrobiną soli, wsyp cukier, ubijaj, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wyłóż ją na ciasto i zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 st. Ciepłą tartę posyp czekoladową posypką, ostudź i podawaj.