Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 20 dag mąki
  • 4 dag cukru
  • 15 dag masła

Na krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • sok i skórka starta z limonki
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml ubitej śmietany
  • 15 dag suszonych żurawin

Do dekoracji:

  • plasterki limonki
  • cukier puder
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę serową z żurawiną!

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, posiekaj nożem i szybko wyrób.
  2. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i włóż do natłuszczonej formy na tartę.
  4. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw na godzinę do lodówki. Przykryj pergaminem i obciąż grochem.
  5. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C, potem wyjmij z pieca, usuń papier i groch.
  6. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i podpiecz jeszcze 10 minut.
  7. Zrób krem: mascarpone utrzyj z sokiem i skórką z limonki, cukrem i jajkami, połącz ze śmietanką.
  8. Na podpieczonym cieście ułóż 3/4 żurawin, przykryj kremem i piecz 30 minut.
  9. Ostudź, udekoruj resztą żurawin i plasterkami limonki, posyp cukrem pudrem.
Reklama

Zobacz inne przepisy na tarty:

Tarta z gruszkami - przepis
Tarta ze szpinakiem i łososiem - przepis
Tarta orzechowa - przepis

Reklama
Reklama
Reklama