Reklama
Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki,
12,5 dag zimnego masła,
1 żółtko,
łyżka zimnej wody,
sól,
pieprz,
tłuszcz do posmarowania formy.
Nadzienie:
50 dag wiśni bez pestek,
6 łyżek cukru pudru,
1 łyżka mąki,
pół szklanki słodkich migdałów obranych ze skórki,
pół łyżeczki cynamonu,
3/4 szklanki śmietany kremówki,
3 duże żółtka,
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej,
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej,
1,5 łyżeczki esencji migdałowej,
szczypta soli.

Reklama
Przygotowanie:

Zagnieść kruche ciasto z: mąki, masła, żółtka, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową. Włozyć do lodówki. Następnie rozwałkować. Wylepić formę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Połączyć cukier, mąkę i cynamon. Zmiksować śmietanę z żółtkami, skórką cytrynową i pomarańczową, wymieszać z mąką i migdałami. Na upieczonym cieście ułożyć wiśnie i zalać je przygotowaną masą. Piec 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama