Reklama
Składniki:

Ciasto:
8 dag schłodzonej margaryny,
15 dag mąki,
2 łyżki cukru.

Nadzienie:
1/2 litra mleka,
szczypta soli,
rdzeń z 1 laski wanilii,
15 dag ryżu,
3 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka skórki startej z pomarańczy,
150 ml świeżego soku z pomarańczy,
15 dag jogurtu,
15 dag śmietany kremówki,
2 pomarańcze do dekoracji.

Reklama
Przygotowanie:

Posiekać margarynę z mąką i cukrem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią. Włożyć do lodówki na pół godziny. Zagotować mleko z solą i wanilią. Wsypać ryż. Gotować 45 minut pod przykryciem na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z lodówki. Fomę natłuścić. Wypełnić ciastem. Nakłuć w kilku miejscach. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Rozetrzeć sok i skórkę z pomarańczy z jogurtem. Wymieszać z ryżem i rozpuszczoną żelatyną. Ubić śmietanę. Ostrożnie połączyć. Ułożyć na cieście. Włożyć do lodówki na 3 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama