Tarta gruszkowa z amaretto

Składniki:
- 10 dag masła
- 3 łyżki cukru i szczypta soli
- 15 dag mąki
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki wody
Masa:
- po 5 łyżek masła i cukru
- 3 jajka
- łyżka mielonych migdałów
- po 2 łyżki kakao i likieru amaretto
- 4 gruszki
- miód
Przygotowanie:
1. Ze składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę i odstawić do lodówki na pół godziny.
2. Gruszki obrać, przekroić na połówki usunąć gniazda nasienne.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, w trakcie ucierania dodawać pojedynczo żółtka. Migdały wymieszać z kakao, dodać do masy razem z likierem. Na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać.
4. Masę czekoladową wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć połówki gruszek, lekko docisnąć. l Piec w temp. 200 st. C ok. 30 minut. Po wyjęciu natychmiast gruszki posmarować miodem. Ostudzić, udekorować.