Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli
Reklama

Na masę:

  • 3 jajka
  • po 10 dag cukru i mąki
  • 15 dag twarożku homogenizowanego
  • 1 cytryna
  • 50 dag czereśni
Przygotowanie:
Reklama
  1. Na ciasto masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, jajko i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię, schłodź.
  2. Czereśnie umyj, wydryluj. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy. Zrumień w 200 st. C.
  4. Na masę jajka ubij z cukrem na puch. Połącz z mąką, twarożkiem i skórką z cytryny.
  5. Masę wylej na kruchy spód, na wierzchu połóż czereśnie. Piecz ok. 40 min w 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama