Reklama

Tarty to wdzięczny temat kulinarny. Mogą być serwowane na słodko bądź na słono. A kruche ciasto zazwyczaj robi się o wiele szybciej niż drożdżowe wypieki. W wakacje na stole, obok jagodzianek, nie może zabraknąć jeszcze jednego deseru. Delikatna w smaku, kremowa tarta z owocami sezonowymi jest łatwa w przygotowaniu, a składniki na spód i puszystą masę są doskonale znane i ogólnodostępne.

Reklama

Przepis na tartę z jagodami i białą czekoladą

Krem z białą czekoladą wyłożony na kruche ciasto to baza deseru, zaś jego głównym punktem są oczywiście jagody. Jeśli chcesz możesz dodać również inne owoce sezonowe, na przykład maliny, porzeczki lub truskawki. W każdej wersji tarta smakuje przepysznie.

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 8 łyżeczek cukru pudru,
  • kostka masła (200 gram),
  • 2 łyżki zimnej wody.

Składniki na krem:

  • około 10 łyżek serka mascarpone (250 gram),
  • niepełna szklanka śmietanki kremówki 30% (200 ml),
  • tabliczka białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miseczki i dodaj pociętą na mniejsze kawałki kostkę masła. Wsyp cukier puder i dokładnie ugniataj całość aż do połączenia składników (możesz zrobić to ręcznie bądź użyć miksera). Dodaj niewielką ilość zimnej wody i dalej ucieraj ciasto.
  2. Przełóż na stolnicę podsypaną mąką i uformuj kulę, a następnie delikatnie spłaszcz ciasto i przełóż do lodówki.
  3. Białą czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli. A ubitą śmietankę wymieszaj z serkiem mascarpone.
  4. Zmiksuj wszystkie składniki masy i odstaw do lodówki.
  5. Wyjmij ciasto, przełóż na stolnicę, rozwałkuj i ułóż w formie na tartę.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie stygnie.
  7. Na chłodny spód ułóż kremową masę z białą czekoladą, na wierz ułóż jagody. Przełóż ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. I gotowe!
  8. Przed podaniem możesz udekorować deser listkami mięty lub podsypać całość cukrem pudrem.
tarta jagodowa z białą czekoladą
tarta z jagodami i białą czekoladą może być podawana z lodami śmietankowymi lub z innymi sezonowymi owocami, fot. Adobe Stock, Verdina Anna

Pamiętaj o 2 zasadach, bez których tarta się nie uda

Aby kremowa tarta z jagodami wyszła perfekcyjnie, ciasto było kruche i łatwo się kroiło, zaś krem nie opadł - pamiętaj o przestrzeganiu dwóch ważnych zasad.

Po pierwsze zanim wyłożysz ciasto na formę posmaruj ją masłem. Nałóż grubą warstwę, dzięki czemu po upieczeniu kruchy spód będzie ładnie odchodził od jej dna.

Drugą ważną kwestią jest delikatne ostudzenie białej czekolady przed dodaniem jej do kremu z serkiem mascarpone i śmietanką. To sprawi, że masa zachowa zwartą, puszystą konsystencję i nie będzie zbyt płynna. Roztopioną czekoladę dodawaj małym strumieniem.

Sam serek mascarpone powinien być dobrze schłodzony w lodówce zanim zaczniesz przygotowywać z niego masę do tarty.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama