Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Brownie z wiśniami
  2. Blondie z wiśniami
  3. Crumble z wiśniami

Szybkie brownie z wiśniami

Brownie jest banalnie proste w przygotowaniu - cały sekret tkwi w odpowiednim czasie pieczenia, tak aby jego konsystencja nie była zbyt sucha, ale by brownie nie było surowe.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 250 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 135 g mąki,
  • kilka garści wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku. Dodaj do niego połamaną na kawałki czekoladę. Roztop, co jakiś czas mieszając. Trzymaj rondelek na niewielkim ogniu, aby masa nie przywarła.
  2. W dużej misce ubij jajka z cukrem.
  3. Dodaj czekoladę z masłem.
  4. Dodaj mąkę, krótko zmiksuj.
  5. Wiśnie umyj, pozbaw pestek. Dodaj je do masy. Lekko wymieszaj.
  6. Szybkie brownie z wiśniami piecz przez 25 minut w 180 stopniach C.
fot. Szybkie brownie z wiśniami/Adobe Stock, juliasudnitskaya

Szybkie blondie z wiśniami

Skoro mamy już przepis na wiśniowe brownie, pora na jego kontrastowy odpowiednik - apetyczne blondie z białą czekoladą.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 100 g białej czekolady,
  • odrobina startej na tarce mlecznej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 80 g brązowego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g mąki,
  • kilka garści wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, osusz i pozbaw pestek.
  2. Białą czekoladę połam na kawałki. Połamaną włóż do rondelka razem z masłem i roztop na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
  3. Do roztopionej czekolady i masła dodaj brązowy cukier.
  4. Całość wymieszaj, zdejmij z ognia. Odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodaj stopniowo jajka i utrzyj całość.
  5. Na sam koniec wmieszaj do ciasta mąkę oraz proszek do pieczenia.
  6. Wylej masę na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem.
  7. Powciskaj w ciasto umyte i wydrylowane wiśnie. Wierzch oprósz startą na tarce ciemną czekoladą.
  8. Piecz przez 35-40 minut w 180 stopniach C. Szybkie ciasto z wiśniami możesz jeszcze oprószyć cukrem pudrem.
fot. Szybkie blondie z wiśniami/Adobe Stock, Ildi

Szybka kruszonka z wiśniami

Crumble to owoce zapiekane z pyszną kruszonką - jeden z najszybszych deserów, do którego możesz wykorzystać właściwie każde owoce sezonowe. Jest to więc nie tylko pomysł na szybkie ciasto z wiśniami, ale również szybkie ciasto z malinami.

Składniki:

  • 200 g wiśni,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 50 g płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i pozbaw pestek.
  2. Masło umieść w rondelku i roztop.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem. Wlej gorące masło, dokładnie wymieszaj.
  4. Część masy na kruszonkę wkrusz bezpośrednio do naczynia do zapiekania. Wyłóż wiśnie. Na wierzch wyłóż drugą część masy, krusząc ją w palcach na drobinki.
  5. Wierzch posyp płatkami migdałów.
  6. Crumble z wiśniami piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach C - kruszonka musi być zarumieniona.
fot. Szybkie crumble z wiśniami/Adobe Stock, nndanko
Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta z wiśniami:

Reklama
Reklama
Reklama