Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Szybki placek z borówkami
  2. Ciasto orkiszowe z borówkami
  3. Sernik z borówkami

Szybki placek z borówkami

To szybkie ciasto z borówkami przygotujesz dosłownie w 10 minut - dolicz jeszcze około 45 minut pieczenia i ciesz się jego pysznym smakiem. Uwaga - wszystkie składniki do przygotowania placka, powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 330 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie może być maślanka),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g borówek,
  • cukier puder do posypania placka.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z cukrem.
  2. Gdy masa będzie jasna i puszysta, wmiksuj powoli olej.
  3. Dodaj jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.
  4. Borówki umyj i pozbaw ewentualnych szypułek. Osusz.
  5. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie powciskaj w nie borówki.
  6. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto z borówkami posyp cukrem pudrem.
fot. Szybki placek z borówkami/Adobe Stock, nadianb

Szybkie ciasto orkiszowe z borówkami

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g borówek,
  • odrobina soli,
  • opcjonalnie - cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj odrobinę soli i cukier. Ubij na pianę.
  2. Dodaj olej i jogurt, zmiksuj - masa powinna być puszysta.
  3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Borówki umyj i pozbaw szypułek.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, powciskaj w nie delikatnie borówki. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C.
fot. Szybki placek orkiszowy z borówkami/Adobe Stock, manyakotic

Szybki sernik z borówkami

Jeśli chcesz, do szybkiego sernika z owocami dołącz dodatkowo kruchy spód - dzięki temu sernik nabierze ciekawej konsystencji.

Składniki:

  • 250 g herbatników,
  • 150 g masła,
  • 5 jajek,
  • 1 kg twarogu,
  • 250 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 500 g borówek.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki drobniutko pokrusz i wymieszaj ze 100 g roztopionego masła. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Masą na kruchy spód wylep spód blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce utrzyj 50 g masła z cukrem pudrem. Dodaj twaróg, zmiksuj.
  4. Dodawaj pojedynczo jajka, a także mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj, aż składniki się połączą.
  5. Masę serową wylej na spód z herbatników. Wyłóż umyte borówki, lekko wciśnij w masę.
  6. Piecz przez 90 minut w 160 stopniach C. Gdy sernik z borówkami będzie upieczony, nie wyjmuj go od razu z piekarnika, a studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
fot. Sernik z borówkami/Adobe Stock, HLPhoto
Reklama

Zobacz więcej przepisów z borówkami w roli głównej:

Reklama
Reklama
Reklama