Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek szczypioru dymki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 6 łyżek masła,
  • 1/3 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli.
Reklama
Przygotowanie:

Posiekać szczypiorek. Podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Dodać resztę masła. Roztopić. Ostudzić. Wymieszać sypkie składniki. Wlać maślankę. Jajko lekko ubić i dodać. Wymieszać ze szczypiorkiem i roztopionym masłem. Formęki wypełnić masą do 3/4 wysokości. Posypać sezamem. Piec w temp. 230 st. C przez 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama