Szczypiorkowe muffiny: składniki i przepis
Szczypiorkowe muffiny to inna odsłona popularnej, słodkiej przekąski.
Opublikowano: 28.04.2008, 21:43
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 jajko,
- 1 pęczek szczypioru dymki,
- 1/4 szklanki cukru,
- 6 łyżek masła,
- 1/3 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli.
Reklama
Przygotowanie:
Posiekać szczypiorek. Podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Dodać resztę masła. Roztopić. Ostudzić. Wymieszać sypkie składniki. Wlać maślankę. Jajko lekko ubić i dodać. Wymieszać ze szczypiorkiem i roztopionym masłem. Formęki wypełnić masą do 3/4 wysokości. Posypać sezamem. Piec w temp. 230 st. C przez 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama