Reklama
Składniki:

30 dag mąki,
20 dag masła,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1 kg jabłek,
skórka pomarańczowa,
1 łyżka cukru,
1 łyżka wody.

Reklama
Przygotowanie:

Zetrzeć zimne masło. Zagnieść ciasto z mąką i żółkami. Podzielić na pół. Jedną część włożyć do lodówki, drugą - do zamrażalnika. Po 20 minutach wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim tortownicę. Zapiec na złoty kolor. Wyjąć. Ostudzić. Obrać jabłka. Usunąć gniazada nasienne. Pokroić. Udusić bez wody. Dodać skórkę pomarańczową. Ostudzić. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Dodać trzy łyżki piany do ostudzonych jabłek. Pomarować ciasto. Wyjąć ciasto z zamrażarnika. Połowę zetrzeć na jabłka. Potem ułożyć pianę. Wierzch wysypać resztą startego ciasta. Piec w temp. 200 st. C przez 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama