Reklama
Składniki:

- 50 dag słodkich sucharków
- 1 kg jabłek
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- 50 ml rumu
- sok z cytryny
- bita śmietana

Reklama
Przygotowanie:

Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, smażyć z masłem, cukrem i cynamonem, aż staną się miękkie, ale nie bądą się rozpadały. Dno i boki formy ścisło obłożyć sucharami, skropić rumem (można dodać kilka łyżek herbacianej esencji), napełnić przesmażonymi jabłkami, piec 30 minut w temperaturze 180ºC. Szarlotkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć z formy na talerz, podawać z ubitą śmietaną, lodami lub konfiturami. Doskonała jest na ciepło i na zimno.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama