Składniki:
3 szklanki mąki,
kostka margaryny,
1,5 szklanki cukru,
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
litrowy słoik przecieru jabłkowego,
5 łyżek bułki tartej,
cynamon,
1 kisiel wiśniowy.
Przygotowanie:
Z 3 szklanek mąki, 0,5 szklanki cukru, kostki margaryny, 5 żółtek i 2 łyżeczek proszku do pieczenia zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Przecier jabłkowy wymieszać z 0,5 szklanki cukru, cynamonem i bułką tartą (masa jabłkowa nie powinna być zbyt rzadka-można dodać więcej bułki tartej). 5 białek ubić na sztywną pianę, dodać 0,5 szklanki cukru oraz kisiel wiśniowy (proszek). Blachę wysmarować tłuszczem i delikatnie posypać bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, na blachę należy wyłożyć tylko 2/3 ciasta; następnie masę jabłkową i różową pianę. Z 1/3 ciasta zrobić kruszonkę, wyłożyć na ciasto, posypać cukrem (dodatkowo cynamonem). Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni C przez 55 minut.