Reklama
Składniki:

Ciasto:
25 dkg mąki,
10 dkg margaryny,
8 dkg cukru pudru,
2 żółtka.

Reklama

Masa:
1 kg moreli,
20 dkg cukru,
25 ml rumu,
4 białka,
cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Reklama

Posiekać mąkę z masłem. Utrzeć żółtka z cukrem i połączyć. Zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć blachę. Upiec.
Wydrylować morele i pokroić. Rozgotować. Przetrzeć przez sito. Wsypać cukier. Smażyć do gęstości dżemu. Często mieszać. Ibić pianę z białek. Wymieszać z gorącym przecierem i cukrem, rozłożyć na przygotowanym cieście, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem. Piec pół godziny. Posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama