Szarlotka z cynamonem - przepis
sprawdź prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami!

Opublikowano: 05.02.2011, 11:31
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
Reklama
Obłożenie:
- 3–4 jabłka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka rozpuszczonego masła
- łyżka marmolady morelowej
Przygotowanie:
Reklama
- Mąkę posiekaj z cukrem, szczyptą soli. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obierz, pokrój w plastry. Wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i cynamonem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Posyp resztą mąki. Ułóż jabłka, do środka zawiń wolne kawałki ciasta. Jabłka posmaruj roztopionym masłem. Piecz 40 min (200 st.). Gorące posmaruj marmoladą.
Zobacz przepisy na inne ciasta z jabłkami >>
Reklama
Reklama
Reklama