Szarlotka raz-dwa

Składniki:
1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy mannej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 250 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 kg jabłek tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia połączyć. Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać a cukrem pudrem. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na spód blaszki wsypać połowę suchej mieszanki z mąką, na to wyłożyć jabłka, na jabłka 125 dag margaryny pokrojonej na wiórki, na margarynę wysypać drugą część suchej masy, a na nią kolejne 125 dag margaryny również pokrojonej. Pieczemy ok 60 minut w temp 180 st. Przepis na niedużą kwadratową blaszkę bądż na tortownicę. Uwaga! - ciasto bardzo słodkie, więc można dać mniej cukru jak kto lubi. Mi najbardziej smakuje jeszcze na ciepło z lodami. Pycha:)