Szarlotka po żydowsku

Opublikowano: 06.09.2008, 12:42
Reklama
Składniki:
25 dag masła,
2 szklanki cukru,
8 jajek,
4 szklanki mąki,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 - 4 łyżki śmietany,
skórka otarta z cytryny,
szczypta soli.
Nadzienie:
2 kg jabłek (równej wielkości),
konfitura z róży lub inna odsączona z syropu.
Reklama
Przygotowanie:
Utrzeć z cukrem i jajkami utrzeć. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny. Bbrytfannę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Z obranych owoców od strony ogonka wykroić specjalną łyżeczką gniazda nasienne. Napełnić konfiturą. Ułożyć jabłka w brytfannie w jednocentymetrowych odstępach. Wokół owoców wlać ciasto. Upiec. Delikatnie ostudzić.
Reklama
Reklama
Reklama