Składniki:
- pół opakowania pszennego tostowego pieczywa
- 1,5 kg jabłek
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- mielony cynamon
- kilka listków mięty
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kromki jasnego tostowego pieczywa (można użyć pokrojonej na kromki bułki i ją zrumienić albo wyłożyć formę gotowymi sucharkami) ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika, lekko zrumienić.
2. Wyłożyć przyrumienionymi grzankami dno i boki podłużnej foremki, najlepiej keksówki, tak aby ścisło do siebie przylegały.
3. Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, poddusić na maśle na małym ogniu, przestudzić.
4. Jajka ubić z cukrem, śmietanką kremówką i cynamonem, wymieszać z jabłkami i posiekaną miętą.
5. Masę wyłożyć na grzanki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać ok. 20 min w temperaturze 200 st. C.
6. Podawać na ciepło z bitą śmietaną.