Reklama
Składniki:

DO CIASTA 3szkl.mąki 3/4szkl.cukru 1/2kostki margaryny do pieczenia 2łyżki smalcu 3łżki gęstej śmietany 1żółtko(białko ubić i posmarować wierzch ciasta) 1jajko całe DO JABŁEK 1cukier waniliowy 1łyżeczka cynamonu 1/5kg.jabłek 1/2szkl.cukru

Reklama
Przygotowanie:

Jałka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,zasypać cukrem,cukrem waniliowym,cynamonem,wymieszać i odtawić na 1h. W tym czasie przygotowujemy ciasto:wszystkie składniki wyrabiamy razem w misce,1/3 ciasta odkładamy,a reszte należy rozłożyć na blaszce. Na ciasto w blaszce wykładamy wycisnięte jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować na stolnicy,pokroić w paseczki i układać na przemian na jabłkach(tj. kratka).Wierzch ciasta posmarować białkiem jajka,piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 1h.

Reklama
Reklama
Reklama