Reklama
Składniki:

- blat kruchego ciasta
- kandyzowane owoce
- 40 dag maku
- 4 dag masła
- 20 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 25 dag bakalii
- 2 białka

Reklama
Przygotowanie:

Opłukany mak zalać wrzątkiem, gotować 10 minut, odcedzić, odcisnąć, zemleć 3 razy. Rozpuścić masło, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć 10 minut mieszając, przestudzić, połączyć z pianą z białek. Kruche ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim niedużą bachę, położyć przygotowane makowe nadzienie. Wyrównać powierzchnię ciasta, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piec 30-40 minut, jeszcze ciepłe ciasto lekko polukrować, obłożyć kandyzowanymi owocami.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama