Reklama
Składniki:

4 jajka,
75 dag moreli,
15 dag mąki,
łyżka cukru waniliowego,
łyzka proszku do pieczenia,
cukier puder,
tłuszcz,
3 żółtka,
6 dag cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka mleka.

Reklama
Przygotowanie:

Wysmarować żaroodporną formę tłuszczem. Ułożyć na niej odsączone morele. Utrzeć żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartych żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Połączyć z masą. Wlać masę na morele. Piec pół godziny w temp. 33 st. C.
Utrzeć żółtka z cukrem. Dolewać powoli wrzące mleko. Trzeba uważać, aby sos się nie zważył. Miskę z sosem wstawić go garnką z wrzącą wodą. Ubijać na parze. Poczekać aż zgęstnieje. Wtedy dodać cukier waniliowy. Ochłodzić. Wyjęty z piekarnika suflet posypać cukrem pudrem i polać sosem. Podawać ciepłe.

Reklama
Reklama
Reklama