Reklama
Składniki:

3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki masła, 4 jajka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 1 łyżka Herbaty czarnej granulowanej Irving Daily Granulated Do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny, 2 łyżki bułki tartej.

Reklama
Przygotowanie:

Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie schłodzić. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając, rozprowadzić ją zimną herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednym żółtku, mieszając i nie doprowadzając masy do wrzenia. Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Białka z dodatkiem soli ubijać, aż do osiągnięcia sztywnej piany. Na zakończenie ubijania dodać kilka łyżek cukru i delikatnie połączyć z masą. Formę do sufletu (albo małe formy) wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wypełnić masą. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i natychmiast podawać, nim suflet opadnie. Można polać syropem wiśniowym, malinowym lub truskawkowym.

Reklama
Reklama
Reklama