Reklama
Składniki:

- 25 dag mąki
-1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- 50 dag śliwek bez pestek
- 5 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
- kieliszek śliwowicy
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu

Reklama
Przygotowanie:

1. Z mąki, oleju, jajka, szklanki przegotowanej letniej wody i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło.

2. Połówki śliwek wymieszać z migdałami i śliwowicą.

3. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką ściereczce i rozciągnąć dłońmi.

4. Masło stopić w rondelku. Połową posmarować ciasto. Posypać śliwkami, cukrem i cynamonem.

Reklama

5. Za pomocą ściereczki zwinąć strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować resztą masła. Piec 20 min w temp. 225 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama