Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- po 10 dag cukru i masła
- 50 dag mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka

Reklama

Na nadzienie:
- 40 dag maku
- 4 dag masła
- 20 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 25 dag bakalii
- 2 białka
- lukier

Przygotowanie:

Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, starannie odcisnąć, zemleć 3 razy. Rozpuścić masło, włożyć mak, cukier, miód, bakalie. Smażyć 10 minut mieszając, przestudzić, połączyć z pianą ubitą z białek. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, odstawić do wyrośnięcia. Dodać utarte z cukrem żółtka, jajko i resztę mąki, wyrobić, wlać masło, wyrobić, odstawić. Podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować makiem. Ciasto zwinąć w rulony, włożyć do natłuszczonych wąskich foremek posypanych mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 30–40 minut w temperaturze 200°C, po wyjęciu można polukrować albo posmarować polewą.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama