Strucla z konfiturą z malin

Opublikowano: 01.04.2008, 11:51
Reklama
Składniki:
100 ml mleka,
15 dag drożdży,
9 dag cukru,
3 jajka,
40 dag mąki,
cukier puder,
słoik konfitury z malin,
2 żółtka,
10 dag masła.
Reklama
Kruszonka:
10 dag cukru,
10 dag mąki,
10 dag masła.
Przygotowanie:
Reklama
Pokruszone drożdże rozrobić w letnim mleku. Podać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Wymieszać dwa jajka z dwoma żółtkami i resztą cukru. Powoli dodawać masło i ucierać. Wsypać resztę mąki. Dodać rozczyn. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Posmarować konfiturami. Zwinąć w roladę. Formę wysmarować masłem. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Zagnieść kruszkonkę. Posypać. Piec w temp. 170 st. C przez 40 minut. Posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama