Strucla makowa

Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
Na masę:
- 2 szklanki maku
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- bakalie
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, zmieszać z cukrem, wlać letnie mleko, dodać tyle mąki, by ciasto było jak gęsta śmietana, odstawić na pół godziny. Kiedy podwoi objętość, połączyć z resztą składników, dodać roztopione masło, wyrobić, odstawić. Mak przepłukać, zagotować w małej ilości wody, przelać zimną wodą, odcedzić, dwukrotnie zemleć, dodać cukier, miód i rozdrobnione bakalie, wymieszać, smażyć, mieszając, 10–15 minut, dodać żółtka i pianę z białek. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, rozsmarować nadzienie, zwinąć strucle, włożyć do natłuszczonej formy, odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w 200°C, można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Źródło: "Przyajciółka"