Strucla drożdżowa z jagodami - przepis, składniki i przygotowanie
Z wiórkami kokosowymi i kruszonką. Skosztuj jej koniecznie!

Opublikowano: 30.06.2016, 14:39
Reklama
Ilość kalorii: 280
Czas przygotowania: 150 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu
- 4 dag drożdży
- 2 jajka
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- skórka otarta z cytryny
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 5 dag wiórków kokosowych
- 50 dag jagód
- Kruszonka:
- 5 dag mąki
- 2,5 dag cukru
- 2,5 dag masła
Reklama
Przygotowanie:
Wymaga troszkę pracy, ale smakuje i wygląda wyjątkowo!
- Mąkę przesiej z kurkumą i szczyptą soli. Dodaj masło, cukier i posiekaj.
- Następnie wlej jogurt wymieszany z jajkami, skórką cytrynową, drożdżami.
- Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę.
- Rozwałkuj na 2 prostokąty grubości 5 mm.
- Posyp wiórkami oraz jagodami. Zwiń w dwie rolady.
- Powstałe rolady spleć razem, końcówki ściśnij.
- Ciasto ułóż na blasze. Lekko spłaszcz dłonią.
- Przykryj i odstaw na 30 minut. Posmaruj łyżką mleka.
- Z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto.
- Piecz 45-50 minut (180 st).
Wypróbuj inne desery z jagodami:
Sernik jagodowy na kruchym spodzie
Reklama
Pierogi z jagodami i cynamonowym cukrem
Reklama
Reklama
Reklama