Reklama
Ilość kalorii: 280
Czas przygotowania: 150 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 50 dag jagód
  • Kruszonka:
  • 5 dag mąki
  • 2,5 dag cukru
  • 2,5 dag masła
Reklama
Przygotowanie:

Wymaga troszkę pracy, ale smakuje i wygląda wyjątkowo!

  1. Mąkę przesiej z kurkumą i szczyptą soli. Dodaj masło, cukier i posiekaj.
  2. Następnie wlej jogurt wymieszany z jajkami, skórką cytrynową, drożdżami.
  3. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę.
  4. Rozwałkuj na 2 prostokąty grubości 5 mm.
  5. Posyp wiórkami oraz jagodami. Zwiń w dwie rolady.
  6. Powstałe rolady spleć razem, końcówki ściśnij.
  7. Ciasto ułóż na blasze. Lekko spłaszcz dłonią.
  8. Przykryj i odstaw na 30 minut. Posmaruj łyżką mleka.
  9. Z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto.
  10. Piecz 45-50 minut (180 st).

Wypróbuj inne desery z jagodami:

Kakaowe naleśniki z jagodami

Sernik jagodowy na kruchym spodzie

Reklama

Pierogi z jagodami i cynamonowym cukrem

Reklama
Reklama
Reklama