Reklama
Składniki:

25 dag mąki,
1 torebka drożdży w proszku,
1/4 łyżeczki soli,
3 dag masła,
1/2 szklanki mleka,
5 dag migdałów,
25 dag suszonych moreli,
25 dag suszonych fig,
13 dag rodzynek,
15 dag orzechów laskowych,
5 łyżek płynnego miodu,
2 łyżki rumu,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonych goździków.

Reklama
Przygotowanie:

Pokroić w kostkę suszone owoce. Wsypać rodzynki o orzechy. Wlać rum i trzy łyżki miodu. Posypać goździkami i cynamonem. Odstawić. Mąkę rozrobić z drożdżami, mlekiem i pozostałym miodem. Zmiksować. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na dwadzieścia minut. Wymieszać z bakaliami. Uformować struclę. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Piec w temp. 180 st. C przez 1, 5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia przykryć pergaminem.

Reklama
Reklama
Reklama