Sorbet truskawkowy - przepis
Sorbet truskawkowy to orzeźwiający sposób na wiosenny czy letni deser. Jest lekki i zdrowy. Przygotujesz go dość szybko, a Twoja rodzina się w nim zakocha!

Opublikowano: 13.05.2013, 15:26
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag truskawek
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- szklanka białego wina półsłodkiego
- 4 łyżki nalewki owocowej
Reklama
Dodatkowo:
- 30 dag truskawek
- 4 łyżki nalewki owocowej
Przygotowanie:
Reklama
- Truskawki opłukać. Pokroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
- Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać wino oraz nalewkę. Wymieszać. Przelać do płaskiego pojemnika plastikowego, przykryć i zamrażać 6 godz.
- Przed podaniem wyjąć sorbet na 5 min, aby masa lekko zmiękła. Uformować z niej kulki.
- Sorbet truskawkowy podawać w pucharkach z pokrojonymi i wymieszanymi z nalewką truskawkami.
Reklama
Reklama
Reklama