Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • szklanka białego wina półsłodkiego
  • 4 łyżki nalewki owocowej
Reklama

Dodatkowo:

  • 30 dag truskawek
  • 4 łyżki nalewki owocowej
Przygotowanie:
Reklama
  1. Truskawki opłukać. Pokroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
  2. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać wino oraz nalewkę. Wymieszać. Przelać do płaskiego pojemnika plastikowego, przykryć i zamrażać 6 godz.
  3. Przed podaniem wyjąć sorbet na 5 min, aby masa lekko zmiękła. Uformować z niej kulki.
  4. Sorbet truskawkowy podawać w pucharkach z pokrojonymi i wymieszanymi z nalewką truskawkami.
Reklama
Reklama
Reklama